Otoci Primorsko-goranske županije

Krk

Krk i Cres površinom su najveći otoci Hrvatske. S kopnom je spojem mostom, ali se na njemu također nalazi i zračna luka Rijeka. Na Krku se nalazi terminal JANAF-a Omišalj. Poznat je po malom mjestu Jurandvoru pored baške gdje je pronađena Bašćanska ploča-Najstariji spomenik na kojemu se spominje ime Hrvat. Ispod mosta koji ga spaja s kopnom nalazi se otok Sv. Marko. Posebna turističa atrakcija je špilja Biserujka koja je uređena za turističe obilaske, a svjedok je krškog reljefa hrvatske obale.

mostkrk

Cres

Jedan je od najvećih otoka Hrvatske. Nije povezan s kponom, ali je povezan s otokom Lošinjom kod mjesta Osor. Poznat je po Vranskom jezeru koje je slatkovodno te je stoga važno za opskrbu vodom i navodnjavanje. Na Cresu u mjestu Beli se nalazi eko centar koji je jedno od posljednjih staništa bjeloglavih supova.

cres.jpg

Rab

Najveći grad otoka Raba je istoimeni grad Rab koji se još naziva i “Gradom četiri zvonik”. Poznat je po šumi Dundo u kojoj uspjeva hrast crnika što nije karakreristično za primorsku Hrvatsku. Turistima je najviše poznat po pješčanoj “Rajskoj plaži”.

rajska plažarab

Lošinj

Mostom je povezan s Cresom, jedan je od tri Hrvatska otoka koji ima zračnu luku. Pozanat je po svježem zraku i egzotičnom bilju. Naziva se i “otokom prijateljem dupina”. Lošinj Vam nudi zabavu uz klasičnu glazbu s Osorskim glazbenim večerima.

lošinj.jpgosor.jpg

 

 

Komentiraj